Eén van de “de 7 beste ideeën voor meer rendement uit de A3 methodiek”! Op het A3 event op 13 juni werden de 7 tips samen met de deelnemers geformuleerd en “geen punt zonder verhaal” werd door Jan Willem Bedeaux met kracht verdedigd in zijn workshop “zelforganisatie en A3”.
Zijn toelichting: een A3 jaarplan is een compact overzicht van resultaten en acties, telkens achter een zwarte bullit, een punt. Vaak zijn het enkele trefwoorden of kort zinnetjes, die voor de ingewijden een boekdelen spreken. Maar daar zit dan ook de valkuil. De ingewijden zijn de mensen die het A3 jaarplan met elkaar hebben opgesteld. Niet zelden komt een zinnetje tot stand na een flinke discussie over wat we nu echt willen bereiken en wat we daarom gaan doen. Die discussie is zeker zo belangrijk als de omschrijving van het punt zelf.
Als je in een grotere organisatie A3 jaarplannen opstelt per afdeling of team is het daarom belangrijk ervoor te zorgen dat de verhalen meekomen bij de punten! Bij één van onze relaties, Humanitas DMH heeft dat voortreffelijk gewerkt. Bij elke A3 teamsessie was één van de regiodirecteuren aanwezig om toelichting te kunnen geven op de “verhalen” uit het organisatieplan. Een behoorlijke investering die zich dubbel en dwars uitbetaalde:
  • Goed voor de acceptatie en vergroting van het draagvlak voor de gekozen strategische richting;
  • Dé kans om extra toelichting te geven over de bedoeling van een onderwerp en informatie te verzamelen over de inzichten van de professionals;
  • Een mooie gelegenheid om hier en daar bij te sturen als dat nodig is, is het management te ambitieus en is de geplande aanpak wel mogelijk in de praktijk?;
  • De dialoog is een belangrijke bron van informatie voor de manager: hoe gaat het in het team!
Het is zeker de moeite waard om deze tijdsinvestering te overwegen bij de planning van de A3 sessies in de organisatie. De tip “geen punt zonder verhaal” is dus makkelijk te realiseren. De investering in tijd is de moeite waard.